Bianca van den Berg


Mijn eerste Sheltie werd geboren in 1984. Sheila was een mahonie sable teefje uit Duitsland. Ze was een geweldige huishond maar niet geschikt om te showen zoals ik hoopte. In 1987 kwam er een driekleur teefje heel onverwacht op mijn pad en met haar werd mijn kennel gestart. Het eerste “Skeldale-nestje” werd geboren in 1989.

In 1994 kreeg ik de kans om een mooi blue merle teef te importeren uit Engeland. Molly arriveerde begin januari, nadat ze in Engeland gedekt was. In februari kreeg ze haar eerste nest van drie pups, waarvan Humphrey bleef. Hij is de vader van diverse kampioenen en CAC/CACIB winnaars. Jammer genoeg moest hij op 6-jarige leeftijd onverwacht gecastreerd worden. Na een lange speurtocht lukte het me om een teefje te importeren die afstamde van Humphrey en uit haar werd in 2004 Manouk geboren. In februari 2001 importeerde ik Ziggy uit Zweden en Manouk is een dochter van hem.

Ik fok slechts af en toe een nestje uit weloverwogen combinaties. Ik zoek altijd naar de beste combinaties, omdat ik een mooi en gezond nestje probeer te fokken dat zoveel mogelijk voldoet aan de rasstandaard van de FCI. In principe houd ik daarom de mogelijkheid bij ieder nestje dat ik fok de mogelijkheid open om zelf een pup te houden. Mijn pups groeien op in de woonkamer en ik besteed veel tijd aan het socialiseren van de pups. Alle pups worden verkocht met het koopcontract van de Nederlandse Sheltie Vereniging. Ik plaats pups alleen na een uitgebreide kennismaking met de mogelijke baasjes.

Mijn honden zijn in de eerste (en belangrijkste) plaats huishonden, maar ik vind het ook leuk om met ze te sporten, te showen en af en toe een nestje te fokken. Ik ben lid van de Nederlandse Sheltie Vereniging en fok volgens de regels van de vereniging.

Ik ben FCI-keurmeester voor de Shetland Sheepdogs, Australian Shepherds, Schotse Collie Langhaar en Schotse Collie Korthaar.